18/02/2023

Lions bezoeken The Cranberry Company

Op 20 oktober 2022 hebben wij een bezoek gebracht aan The Cranberry Company in Gouderak, waar we werden begroet door de enthousiaste eigenaar Bart. We werden meegenomen op een rondleiding over de negen hectare veengrond waar 400.000 cranberryplantjes in ideale omstandigheden groeien. Bart vertelde ons dat het vijf jaar duurt voordat de planten volgroeid zijn en dat ze worden verzorgd op een biologisch verantwoorde manier, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Tijdens de groeimaanden zijn de Nederlandse temperaturen van 16-26 ℃ ideaal, en in de rustperiode van november tot april kunnen cranberry's dertig graden vorst aan. In de bloeitijd worden bijenkasten op de velden geplaatst om de bestuiving te bevorderen. Bart legde uit dat er vijf verschillende variëteiten zijn geplant, die verschillen in grootte en kleur van de bessen. De oogstmaanden zijn september, oktober en begin november, en we zullen met de hand en met de machine oogsten.

Bart benadrukte ook dat cranberry's een superfood zijn, rijk aan vitamine C en mineralen, evenals antioxidanten en proanthocyanidinen, die een preventieve werking kunnen hebben tegen hart- en vaatziekten, de ziekte van Parkinson en kanker. Recent onderzoek heeft ook aangetoond dat cranberry's effectief zijn tegen maagzweren en blaasontsteking, vanwege de antibacteriële eigenschappen van de bessen.

Tijdens de rondleiding genoten we van de prachtige vergezichten en de diverse flora en fauna in de omgeving. De avond was een mooie ervaring en we zijn meer te weten gekomen over de teelt van cranberry's en hun gezondheidsvoordelen.

Paul

voor meer info kijk op: https://www.thecranberrycompany.nl/